MagazínZimní zahrada část 2. – vysoká vlhkost v interiéru

Vlhkost je jednou z nejvíce skloňovaných věcí při provozu zimní zahrady. A to zvláště, pokud toužíte interiér využívat po celý rok, případně v něm pěstovat rostliny nebo zde umístit bazén. Jak se s tímto problémem vypořádat? Možností je hned několik.

Pojďme se nejdříve podívat, jak k tomuto jevu dochází. Vlhkost vzduchu v zimní zahradě je dána obsahem vodních par, které jsou ve vzduchu obsaženy. K nejčastějším příčinám patří špatné odvětrávání, nízké teploty jednotlivých povrchů, případně pak špatná izolace. Je dobré pak výskyt vodního kondenzátu neustále monitorovat. Ideální hladina se nachází kolem 70 – 80 %.

 

Začít se má u projektu

Abychom předešli budoucí vlhkosti, je nutné se důkladně zaměřit už na projekt samotný. Cílem je vytvořit místo, kde nebude docházet k velkým teplotním výkyvům. Abychom stabilní mikroklima udrželi po celý rok, je nutné se soustředit na řadu technických a konstrukčních opatření jako promyšlené větrání nebo izolace.

Základem se také stává výběr materiálu. U kvalitního hliníku nemůžete šlápnout vedle. Jeho vlastnosti jsou pro zimní zahradu vhodné a zabraňují rosení. Interiér je zároveň ovlivněn orientací zimní zahrady na světovou stranu. Pokud jsme si právě pořídili novostavbu, bude trvat měsíce než dokonale proschne a vnitřní mikroklima se stabilizuje. S připojením zimní zahrady bychom tak měli trochu počkat.

Jak na správné větrání

Pro snížení vlhkosti je nutné vytvořit správnou cirkulaci vzduchu. Jen prostřednictvím jejich služeb docílíme vysněného mikroklima. U větrání máme na výběr mezi několika tipy (ty jsme popsali v minulém článku). Moderní zimní zahrady zároveň disponují velkými a lehkými okny. Ty se dají v případě potřeby otevřít a zajistit přímý přívod čerstvého vzduchu.

Pořiďte si zimní zahradu Zania s montáží zcela zdarma