MagazínVýhody a nevýhody plynového grilu

Úprava masa na otevřeném ohni provází lidstvo od pradávna. I v dnešní době je vaření na otevřeném ohni vítaným zpestřením jídelníčku a už se zdaleka netýká pouze masa. Navíc v současnosti máme i řadu pomocníků, grilů, které nám usnadňují vaření na ohni mnoha způsoby a grilování je všeobecně oblíbenou činností.

7.4.2017
 
Úprava masa na otevřeném ohni provází lidstvo od pradávna. I v dnešní době je vaření na otevřeném ohni vítaným zpestřením jídelníčku a už se zdaleka netýká pouze masa. Navíc v současnosti máme i řadu pomocníků, grilů, které nám usnadňují vaření na ohni mnoha způsoby a grilování je všeobecně oblíbenou činností.
 

Typy grilů

Jednotlivé typy grilů se liší především zdrojem tepla, podle toho jsou také na trhu rozděleny na plynové, elektrické a na dřevěné uhlí nebo brikety. A protože i ve světě grilů dochází k inovacím, dovídáme se o vodních grilech, lávových nebo grilech, které k úpravě pokrmů využívají infračervené záření.
 

Výhody plynového grilu

Na rozdíl od grilů na dřevěné uhlí, se s grilem na plyn pohodlněji manipuluje. Odpadá nám problém se skladováním topiva. K jeho zprovoznění stačí pouze zmáčknout tlačítko a gril na plyn vydává stálé a neměnné teplo. Plynový gril se skládá z hořáků a ze systému, který teplo šíří do hořáků, nad nimiž jsou grilovací rošty. Výhodou plynových grilů je možnost ideální regulace teploty a rychlá úprava pokrmů.
 

Nevýhoda grilu na plyn

Pokrmy a zejména maso, připravované na plynovém grilu nemá tak zajímavou chuť, kterou lze připsat pouze grilům na dřevěné uhlí, brikety nebo dřevo. Plynový gril nedokáže chuť nijak zvýraznit ani ji žádným způsobem nedotváří. Hůř se na těchto grilech udí a na některých to vůbec nelze.
 

Tip:

Kromě výběru zdroje tepla, je dobré brát v úvahu při výběru grilu i jeho velikost a jednoduchost obsluhy. Důležitá je také náročnost údržby po ukončení grilování a samozřejmě bezpečný provoz.