MagazínSeriál - Zimní zahrady: Nosná konstrukce zimní zahrady

Není nic příjemnějšího než si moci odpočinout v oáze klidu a zeleně. A jestliže nám to prostorové možnosti dovolují, je skvělé odpočívat právě v zimní zahradě. Zimní zahrada je v podstatě spojnice mezi obytnou částí a venkovní zahradou, kde můžeme odpočívat a užívat si její atmosféry celoročně, bez ohledu na počasí venku.

6.4.2017

Není nic příjemnějšího než si moci odpočinout v oáze klidu a zeleně. A jestliže nám to prostorové možnosti dovolují, je skvělé odpočívat právě v zimní zahradě. Zimní zahrada je v podstatě spojnice mezi obytnou částí a venkovní zahradou, kde můžeme odpočívat a užívat si její atmosféry celoročně, bez ohledu na počasí venku.
 

Situování zimní zahrady

Tím, že začleníme zimní zahradu do obytného prostoru, nebo ji k obytnému prostoru přiřadíme, ovlivňujeme teplotu a vlhkost nejen v zimní zahradě, ale i v obytné části domu. Zimní zahrady mohou zrealizovány jako přístavby, před domem, mohou být také částečně začleněny do stavby domu, ale mohou být i zcela včleněné do obytného prostoru. Čím je poloha zimní zahrady méně začleněná do obytného prostoru, tím dochází k výraznějším teplotním výkyvům.
 

Architektonické ztvárnění zimní zahrady

Volba zimní zahrady, by se měla odvíjet od architektury domu. Její tvar, sklon střechy, materiál, by měl působit nenásilným dojmem a měl by působit, spolu s domem, jednotně. Velmi důležitou roli hraje také materiál konstrukce zimní zahrady, ať už jde o dřevěné, hliníkové či ocelové nosné konstrukce.
 

Dřevěná nosná konstrukce zimní zahrady

Dřevo je osvědčený materiál, který je díky svým vlastnostem velmi oblíbený. V praxi se je stavbám nosných konstrukcí používají nejčastěji lepené vazníky. Ty totiž vykazují vysokou nosnost i při relativně malém průměru, avšak vzhledem k náchylnosti dřeva působení klimatu a živočišných škůdců, je nutné povrchové ošetření dřeva. Dřevo umožňuje stavět zimní zahrady různých tvarů a má malou tepelnou vodivost. S vhodnou povrchovou úpravou je dřevěná konstrukce zimní zahrady výtečná volba.
 

Hliníková konstrukce zimní zahrady

Hliníkové konstrukce mají ideální statiku a vzhledem k vysoké tuhosti tohoto materiálu, je možné vytvářet velmi štíhlé konstrukce, což zásadně ovlivní velikost skleněných výplní. Díky přizpůsobivosti tohoto materiálu nejsou zimní zahrady s hliníkovou konstrukcí omezeny velikostí, členěním ani tvarem stavby. Výtečnou vlastností hliníku je jeho odolnost vůči klimatickým změnám, jeho stálost a pevnost. Nedostatky hliníku se týkají jeho nízké únosnosti a nutnosti jeho výztuhy ocelovým jádrem. Navíc má hliník horší tepelně izolační vlastnosti.
 

Ocelová konstrukce zimní zahrady

Ocel jako stavební materiál má velmi vysokou nosnost, dobrou trvanlivost i cenovou dostupnost, avšak jde o materiál, který je velmi náchylný ke korozi a ve vlhku zimní zahrad je nutné povrch oceli chránit antikorozními nátěry, zinkováním nebo galvanizací. Ocel je také značně tepelně vodivý materiál, což se projevuje na povrchu materiálů, kde dochází ke kondenzaci vlhkosti.
 

Plasty a nosné konstrukce zimních zahrad

Plastové konstrukce mají na rozdíl od jiných materiálů nízkou zatížitelnost, aby se tato vlastnost eliminovala, mívají hliníková nebo ocelová jádra. Tato jádra zajišťují pevnost a plast tvarovou stálost a odolnost vůči vnějším vlivům. Výhodou plastových konstrukcí zimních zahrad je jejich cena a minimální požadavky na údržbu. Plast je materiál odolný vůči UV záření a má i výborné termoizolační vlastnosti. Jeho nevýhodou je tepelná roztažnost plastu, ta se však dá eliminovat jeho bílou barvou.

Mezi oblíbené konstrukce pak patří například posuvné zimní zahrady, ale i stavebnicové zimní zahrady.