MagazínRozdíl mezi pergolou a zimní zahradou

Máte v plánu vybudovat k vašemu domu zajímavou přístavbu? Podívejte se s námi na to, jaký je rozdíl mezi hliníkovou pergolou a zimní zahradou.

 
Máte v plánu vybudovat k vašemu domu zajímavou přístavbu? Podívejte se s námi na to, jaký je rozdíl mezi hliníkovou pergolou a zimní zahradou.
 

Rozdíl mezi hliníkovou pergolou a zimní zahradou tkví hlavně v konstrukci

Pergola je otevřený zahradní přístřešek tvořený nosníky a otevřenou či plnou střechou, případně trelážemi. Zimní zahrada je naopak představuje zcela uzavřený prostor, stojící odděleně anebo přímo napojený na stavbu.
 

Rozdíl mezi hliníkovou pergolou a zimní zahradou ve využití

Oba typy oblíbených zahradních přístřešků nabízejí perfektní místo k relaxaci a trávení volného času společně s rodinou a přáteli. Pergola má logicky spíše sezonní využití, protože ačkoliv ochrání před sluncem i deštěm, před chladem už nikoliv a posezení za chladného počasí je bez přítomnosti zahradního ohřívače představitelné snad jen pro trénovaného otužilce. Mimo sezónu však může sloužit jako náhrada za přístřešek na auto, ale také rozšíření garáže - popřípadě přístřeší pro úschovu materiálu a zahradního vybavení.
 
Zimní zahrada naopak umožňuje dlouhodobější využití, v případě zateplení dokonce během celého roku. Zejména v případě, že je součástí domu, je často přidružena k obývacímu pokoji, čímž rozšiřuje jeho užitnou plochu a dodává mu na atraktivitě i širších možnostech využití.
 
Prostor zimní zahrady je tedy ideálním místem k relaxaci, ale také pěstování rostlin, a tedy kontaktu s přírodou a zahradou i za chladných měsíců. Stejně tak k pořádání sešlostí a večírků, případně umístění vířivé vany a vytvoření malého domácího wellness centra. S oblibou je rovněž využívána jako jídelna nebo domácí pracovna.
 

Potřeba stavebního povolení

I to je oblast, ve které se hliníková pergola a zimní zahrada liší. Nejprve začneme tím jednodušším, což je právě pergola. Pokud nezabírá plochu větší než 25 metrů čtverečných a její výška nepřesahuje pět metrů, stavební povolení není nutné. Je na ni pohlíženo jako na samostatnou drobnou stavbu. Oproti tomu na zimní zahradu se pohlíží jako na stavbu rozšířující stávající obytnou plochu domu, proto se návštěvě stavebního úřadu nevyhnete. Roli zde nehraje její konkrétní užitná plocha, ale celkový součet s plochou domu. Pokud nepřesahuje 150 čtverečných metrů, je možná absolvovat jednodušší řízení.
 

Bohatý výběr možností

V obou případech platí, že možností, jak postavit zimní zahradu či pergolu je celá řada. Od realizace na zakázku až po stavebnicové řešení, které snadno sestavíte svépomocí už během jediného dne a zpravidla je ve srovnání se zakázkovou realizací cenově dostupnější, případně srovnatelné se stavbou zcela svépomocí, oproti níž zase ušetříte kromě peněz také čas a nervy spojené s přípravou...