MagazínRozdíl mezi pergolou a přístřeškem

Zvažujeme na zahradě stavbu pergoly nebo přístřešku. Tyto termíny jsou běžně širokou veřejností užívány, jako název pro posezení na zahradě. Ale málokdo ví, že je mezi nimi rozdíl.

Zvažujeme na zahradě stavbu pergoly nebo přístřešku. Tyto termíny jsou běžně širokou veřejností užívány, jako název pro posezení na zahradě. Ale málokdo ví, že je mezi nimi rozdíl.

Odborná terminologie

Termín pergola nebo přístřešek Stavební zákon 183/2006 Sb. zcela přesně nedefinuje, ale rozdíl mezi nimi nalezneme v odborné literatuře. Dle B. Syrového, (Architektura – naučný slovník, 1961) je pergola „ loubí lehké konstrukce, porostlé popínavými rostlinami, které tvoří zastřešení. Popínavé rostlinstvo vytváří lehký strop a stěny“.
 
Přístřešek je dle Technického naučného slovníku (1983), definován jako stavební konstrukce, chránící prostor shora, ale neuzavírajícího plně do stran. Často je přimknut přístřešek ke zdi domu.
 

Rozlišení stavby pergoly a přístřešku

Proč je nutné rozlišení těchto pojmů? Z výše uvedeného vyplývá, že by právě stavba pergoly, neměla podléhat nutnosti stavebního povolení, na rozdíl od přístřešku, který dle ČSN 73 4055 „se jedná o objekt poloodkrytý, jehož stavební konstrukce nejen vytváří nosnou soustavu, ale i částečně ohraničuje objekt. Tento se pak svým charakterem blíží budově, neboť má zastřešení. Stavba přístřešku zákona tedy podléhá posuzování dle stavebního zákona. Ale výjimky jsou samozřejmě u obou druhů staveb.
 

Stavebního povolení u stavby přístřešku

Vycházíme ze Stavebního zákona § 79, odst. 2 a 3. Pokud jde o přístřešek se zastavěnou plochou do 25 m2, max. výškou do 5 m, jednopodlažný, podsklepený nejvýše do hloubky 3 m, na pozemku rodinného domu nebo pozemku pro rodinnou rekreaci, který je v souladu s dokumentací o územním plánování, nebo o přístřešek o jednom nadzemním podlaží, který slouží veřejné dopravě, a jiný veřejně přístupný přístřešek do 40 m2 zastavěné plochy a do 4m výšky. Nevyžadují tyto stavby stavební povolení.
 

Závěr

Pergoly byly využívány již od pradávna a i v dnešních dobách jsou užívány zejména jako podpora pro popínavé rostliny. Zahradní pergoly však neslouží, jako ochrana před deštěm nebo sněhem. V těchto případech je vhodné přistoupit ke stavbě přístřešku nebo zahradního altánu. Konstrukce přístřešku pak musí být dimenzována na případné zatížení sněhem či mimořádnými povětrnostními podmínkami.