MagazínRider či traktor?

Rozsáhlý trávník na zahradě se sekačkou na trávu posekáte jen s námahou. S riderem či zahradním traktorem to bude naprostá hračka.

13.4.2017
 
Rozsáhlý trávník na zahradě se sekačkou na trávu posekáte jen s námahou. S riderem či zahradním traktorem to bude naprostá hračka. 
 

Zahradní traktor

Zahradní traktor se od rideru liší svou velikostí a tvarem. Pod kapotou zahradního traktoru najdete dvouválcový motor umožňující vám sekat s větší šířkou záběru od 90 do 120 cm. Žací ústrojí je zavěšeno mezi předními a zadními koly. Posečená tráva je odhazována do sběrného koše. 
 

Rider

Rider je mnohem menší zahradní traktor. Je vhodný pro pozemky o ploše od 1500 do 2000 m2. Má velmi lehkou konstrukci a malá kola. Snadno se vám s ním budou objíždět záhony a stromy. Záběr sečení je 80 cm. Převodovka má tři až pět stupňů. Řidič má při jízdě mnohem lepší výhled. Na rozdíl od traktoru rider nejprve trávu poseká, až poté ji přejede. 
 

Rider nebo traktor? 

Čím  je plocha větší a méně členitá, je lepší mít stroj s větší šířkou záběru. Proto zvolte raději zahradní traktor. Máte-li na zahradě mnoho stromů, keřů a záhonů, pak je mnohem lepší vybrat si rider. Ten zvládne projet i menšími mezerami. 
 

Pro vaše pohodlí

Zahradní traktor s dvouválcovým motorem může být vybaven posilovačem řízení, výškově nastavitelným ergonomickým volantem a anatomicky tvarovaným sedátkem. Rovněž může mít tempomat, který určí rychlost jízdy, aniž byste museli mít neustále nohu na pedálu s plynem. Žací ústrojí je možné podle potřeby zvednout, sběrný koš by měl mít kapacitu až 600 l. Naplnění koše vám pak stroj oznámí zvukovým signálem. Trávu můžete dát do kompostéru či použít na mulčování.