MagazínPosezení v pergole

Pokud máme dům se zahradou, máme velké štěstí, že můžeme zahradu užívat jako další prostor navíc. A je pouze na nás jestli máme zahradu spíše účelově nebo odpočinkově laděnou.

Pokud máme dům se zahradou, máme velké štěstí, že můžeme zahradu užívat jako další prostor navíc. A je pouze na nás jestli máme zahradu spíše účelově nebo odpočinkově laděnou.
 

Využití zahrady

Účelová zahrada přináší svému majiteli zejména užitek z výdobytků jeho práce na zahradě. Takováto zahrada je využívána pro pěstování zeleniny, ovoce, květin nebo k chovu zvířat. Zahradník, pěstitel či chovatel pak přivítá na svém pozemku hlavně zahradní domek na nářadí, skleník nebo fóliovník.
 
V současné době, je však stále více zahrad, jež jejich majitelé využívají spíše k odpočinku a relaxaci. A aby si svůj pobyt na zahradě zpříjemnili, využívají komfortu zahradního posezení v pergole.
 

Výhody zahradní pergoly

Pergola je podle odborné literatury vzdušná, okrasná stavba z trámů nebo sloupků, na které se pnou popínavé rostliny. Výhodou pergoly je pocit blízkosti přírody na každém kroku. Popínavé rostliny nás příjemně obklopují ze všech stran a vytvářejí příjemný stín a vlahý vzduch. Posezení v pergole je jistě velmi příjemné, avšak za předpokladu, že o pergolu a rostliny dostatečně pečujeme.
 

Péče o dřevěnou pergolu

Pergolu máme na zahradě celoročně a na zimu ji nerozložíme, proto je důležité, aby prvky pergoly byly z materiálů, které odolávají klimatickým změnám. To se týká nejen dřeva, ale i spojovacích materiálů. Pergola od výrobce je z kvalitního materiálu a na uživateli zůstává jen nátěr, ale ani jeho kvalita by se neměla podcenit.
 

Nátěr dřevěné pergoly

Nejvhodnější je lazura. Pokud chceme použít krycí nátěr, který překryje texturu dřeva, je nutné natřít pergolu nátěrem vhodným do exteriéru. Musí být dostatečně pružný a odolný. V případě veškerých nátěrů vytvoříme raději několik tenkých vrstev než jednu. Finální úpravu by měl představovat poslední nátěr lakem do exteriéru.
 

Hliníková pergola

Hliníková pergola nám poskytuje veškeré výhody dřevěné pergoly, ale navíc se nemusíme starat o její povrchovou úpravu, tak jako u dřevěné pergoly. Hliníkové pergoly jsou v současné době z kvalitních materiálů a představují možnost stylového a moderního zahradní posezení. Pokud navíc zvolíme možnost zastřešení je hliníková pergola výbornou volbou.
 

Popínavé rostliny k pergole

Pergola přímo volá o výsadbu popínavých rostlin. Musíme však rozumně zvážit stanoviště rostlinek, aby nám prospívaly. Na druhou stranu rostlinky pečlivě vybírejme. Některé rostliny hodně zmohutní a některé, zejména přísavníky, mají systém kořínků tak dokonalý, že jdou jen velmi těžce odstranit. Kvalitní odbornou radu nám poskytnou v každém dobrém zahradním centru.