MagazínPodlaha do zimní zahrady

Jako každý prvek do zimní zahrady, i podlaha si zaslouží velkou pozornost. Při výběru rozhoduje zvolený typ zimní zahrady, její poslání a využití. Pokud toužíme vytvořit další místnost v domácnosti, volíme elegantnější materiály. V případě, že propojit domácnost se zahradou, nabízí se spíše přírodní vzhled.

Od klasického dřeva až po variabilní laminát. Jaký materiál zvolíte na terasu závisí čistě na vás. A nemusíte se bát zvolit méně odolnější varianty. Kvalitní zimní zahrada celý prostor dokonale ochrání proti nástrahám počasí.

Keramická dlažba

Tento typ je tím vůbec nejvhodnějším. Keramická dlažba funguje skvěle jako tepelný akumulátor. Zároveň je vysoce odolná proti opotřebení a velmi snadno se čistí. Při výběru máte široké možnosti. Závisí především na budoucí zátěží. Dle se volí především kvalita glazury.

Dřevěná podlaha

Elegantní vzhled dřevěné podlahy je vykoupen náročnější údržbou. Zimní zahrada je ve své podstatě náročnou stavbou s vlastním ekosystémem. Vysoká vlhkost má negativní vliv na všechny interiérové prvky, a to včetně podlahy. Její životnost roste a klesá s okolním klimatem.

Relativní vlhkost by neměla být vyšší než 65 % a při vytápění klesnout pod 45 %. Pokud disponujeme sezónní zimní zahradou, v zimních měsících by se teplota měla pohybovat mezi 18–22 °C. Za chladných dní se jedná o velmi náročný úkol, který se neobejde bez přítomnosti tepelného ohřívače.

Více o problematice rosného bodu v našem minulém článku

Podlahovina z vinylu

Vinyl vždy představuje luxusní variantu, která nadchne funkčními vlastnostmi. Kromě vzhledu vyniká odolností a dlouhou životností. Zároveň je pevná, pružná, izoluje zvuk a zvládne i vlhkost. Jedná se o ideální variantu především do sezónních zimních zahrad.

Laminátová krytina

Estetická variabilita laminátu je opravdu nekonečná. Textura, kresba a zabarvení lze zvolit dle vzhledu a vybavenosti zimní zahrady. Podlahu můžete stylizovat do různých materiálů, mezi nimi dřevo, kámen a další.

Vítanou vlastností je odolnost vůči UV záření. Pokud disponujeme zimní zahradou se zastřešením ze skla, často do interiéru budou dopadat silné sluneční paprsky. Laminátová podlaha si však zachová svůj vzhled a nedojde k vyblednutí.