MagazínNa co myslet, než si pořídíte pergolu

Pergoly jsou oblíbené stavby nejedné zahrady, kde slouží jako místo k příjemnému posezení a odpočinku či vhodně zastíněný kout. Na co je potřeba myslet, než si pergolu pořídíte?

Pergoly jsou oblíbené stavby nejedné zahrady, kde slouží jako místo k příjemnému posezení a odpočinku či vhodně zastíněný kout.  Na co je potřeba myslet, než si pergolu pořídíte?


Kdy pergolu postavit

Pergoly se v našich zahradách opět ujímají ve velkém. Postavit její konstrukci lze zvládnou během několika dní. Postavit ji můžete v období od jara do podzimu. Čím dříve, tím déle vám v dané sezóně poslouží.

Kam ji postavit

Pergola má být místem, kde si sednete s přáteli nebo si odpočinete se šálkem kávy a knihou. Vybírejte proto místo, které není na větrné straně a zároveň má dobrou dostupnost z domu. Správně umístěné pergoly mohou sloužit jako přístřešek pro gril nebo k zastínění terasy či vstupních prostor domů.

Jaký vybrat materiál

Nejoblíbenější jsou dřevěné pergoly z borovice, modřínu nebo z bukového či dubového dřeva. Nejméně se hodí smrkové či jedlové dřevo, které není tak odolné a při opracování se snadno oštípe. velmi oblíbený je kanadský cedr, ale zde je už potřeba vyšší investice.

Z kovů je nejvhodnější hliník. Pergoly mají velmi hezký design, jejich údržba je nenáročná, konstrukce je velmi lehce smontovatelná.  Lze si vybrat mnoho barevných provedení.


K čemu budu pergolu používat

Pergola nemusí sloužit jen ke stínění v zahradě. Lze ji využít také jako:
  • zastřešení terasy
  • zastínění grilu
  • předzahrádku restaurace
  • kryté stání pro váš vůz


Jaký zvolit rozměr

Obecně by výška pergoly neměla přesahovat 220 cm. Vyšší prostor ztrácí intimitu a příjemný pocit při odpočinku. Plošné rozměry lze přizpůsobit svým požadavkům jako jsou velikost terasy nebo šíře volného prostoru mezi budovou a zdí, kde bude pergola stát.