MagazínJak vybrat správný typ křovinořezu

Co je to křovinořez a k čemu jej lze nejlépe využít? Jedná se v podstatě o motorovou kosu a využijeme ji všude tam, kam se s běžnou rotační sekačkou nevejdeme nebo tam, kde terén běžná sekačka nezvládne.

Stejně jako u rotačních sekaček jsou křovinořezy benzínové nebo s elektrickým či akumulátorovým pohonem. Benzínové mají tu nevýhodu, že jsou těžší než elektrické křovinořezy, ale svým výkonem významně zkrátí čas strávený při práci se strojem. Ten akumulátorový využijete v místech, kde potřebujete lehký stroj a nemáte možnost elektrického připojení.

Benzínový pohon

Nejlepším zástupcem křovinořezů s benzínovým pohonem je profesionální hřídelový křovinořez Active 5,5 BT. Má výkon 2,2 KW a je perfektně vyvážen, což usnadňuje práci v náročnějším terénu. Zároveň je vybaven antivibračním zařízením a patentovanou polo automatickou hlavou TAP&GO s rychlým návinem struny při výměně. Tříbodový zádový popruh značně ulehčuje práci se strojem.

Elektrický pohon

Křovinořez Ryobi RBC 1020 má elektrický pohon. Je mnohem subtilnější než benzínové stroje, což je však vyváženo nižším výkonem motoru. Výkon motoru tohoto křovinořezu je 1 KW. Výhodou stroje je řada příslušenství, které rozšíří uživatelské možnosti stroje. Stroj je vhodný zejména pro ženy, které ocení jeho snadnou obsluhu a nízkou hmotnost.

Akumulátorový pohon

Zástupce strojů s akumulátorovým pohonem je Ryobi OPS 1821. Stroj je opatřen teleskopickou tyčí a pracuje pomocí 18V baterie. Ta sice není součástí výrobku, ale je výhodou, že celá řada strojů Ryobi má zcela stejnou nabíječku i akumulátor, a tak lze s jedinou baterií pohánět až 30 druhů různého nářadí zahradní techniky Ryobi One+.
 

Prohlédnout více z kategorie Zahrada