MagazínJak zastínit střešní okna

Moderní interiéry a rekonstruované podkroví mají zpravidla střešní okna. V podkrovních bytech dodávají střešní okna bytu zajímavý ráz, dostatek světla a vzduchu. Je dobré střešní okna zastínit, zejména v létě a v domech, které nemají správné zateplení.

Moderní interiéry a rekonstruované podkroví mají zpravidla střešní okna.  V podkrovních bytech dodávají střešní okna bytu zajímavý ráz, dostatek světla a vzduchu. Je dobré střešní okna zastínit, zejména v létě a v domech, které nemají správné zateplení. 
 
Stínicí technika na střešní okna musí perfektně držet, nesmí nikde odstávat a je třeba dbát, aby světlo nepronikalo mezerami. Vybírejte proto techniku, která je vyrobena přímo pro stínění střešních oken. 
 

Stínění oken 


Rolety

Zastínění střešní oken pomocí rolet je levnou a snadno dostupnou variantou. Rolety jsou jako systém s několika pevnými body pro uchycení, nebo mají lištový systém, který umožní určit libovolnou výšku zastínění. 
 

Horizontální žaluzie

horizontální žaluzie mají strunové vedení. Lamely lze různě naklápět, vytahovat a stahovat. Horizontální žaluzie jsou efektivní a nízkonákladové řešení stínění střešních oken.


Plisé

Originálním a designovým řešením je plisé. Jde o vodorovně skládanou tkaninu, která je nahoře a dole připevněna hliníkovými profily. Plisé je velmi flexibilní a jde je tak přizpůsobit pro každé střešní okno. V nabídce je široký výběr barev a vzorů látky. Oproti roletám mají plissé vyšší pořizovací cenu. 
 

Venkovní stínící technika

Střešní okna je možné stínit i zvenčí pomocí látkové markýzy, hliníkových rolet. Venkovní markýzy jsou jednoduchá stínící technika. Rolety mají černou látku, která odráží sluneční paprsky, aby neoslňoval obyvatele interiéru a přesto bylo v místnosti dostatek denního světla. 
 
Venkovní hliníkové rolety okno ochrání před kroupama, silným větrem, atd. Podle typu okna je potřeba zvolit také konstrukci venkovních rolet. 
 

S manuálním i mechanickým pohonem

Veškerá stínící technika je možná ovládat mechanicky nebo manuálně. Nejčastěji se používá pohon na baterie, ne každé střešní okno má přívod elektrické energie. Ovládání je pak řešeno dálkovým ovládáním.