MagazínGrilování na dřevěném uhlí, briketách nebo dřevu?

Grilování představuje úpravu potravin pomocí tepla. Potraviny jsou na grilu vystavovány teplotám vyšším než 240˚C a při takto vysoké teplotě, dochází k Maillardově reakci. Jde o chemickou reakci mezi aminokyselinami a cukry, ke kterým dochází při teplotě vyšší než 155˚C. Během reakce dochází ke vzniku sloučenin, které dodávají specifické zbarvení, chuť a vůni.

7.4.2017
 
Grilování představuje úpravu potravin pomocí tepla. Potraviny jsou na grilu vystavovány teplotám vyšším než 240˚C a při takto vysoké teplotě, dochází k Maillardově reakci. Jde o chemickou reakci mezi aminokyselinami a cukry, ke kterým dochází při teplotě vyšší než 155˚C. Během reakce dochází ke vzniku sloučenin, které dodávají specifické zbarvení, chuť a vůni.
 

Grily na dřevěné uhlí nebo brikety

Konstrukce těchto grilů je velmi jednoduchá a pro svou příznivou cenu i obsluhu, patří k žádaným typům grilů. Jejich nevýhodou je, nutná manipulace s dřevěným uhlím nebo briketami, a možností znečištění se. Oproti plynovým a elektrickým grilům, kde tento problém odpadá.
 

Grilovat na dřevěném uhlí nebo na briketách

V grilech na dřevěné uhlí lze grilovat nejen na dřevěném uhlí a briketách, ale i na obyčejném dřevu.
 

Dřevěné uhlí

Tento druh topidla vzniká procesem spalování dřeva bez přítomnosti kyslíku. Jeho kvalita se odvíjí od kvality vstupní suroviny. Ideální jsou tvrdé listnaté dřeviny. Výhodou je, že při tomto procesu nejsou používány žádné chemické látky. Dřevěné uhlí se v grilu snadno zapaluje a vydává větší teplo než brikety. Jeho nevýhodou je, že při grilování spotřebujeme za stejný čas větší množství dřevěného uhlí než briket.
 

Dřevěné brikety

Brikety oproti dřevěnému uhlí poskytují vysoký komfort a zejména čistotu. Vyrábějí se lisováním dřevěných pilin, hoblin a šťepky. Materiál se lisuje pod vysokým tlakem bez chemických pojidel. Dřevěné brikety mají nízký obsah popela. Dřevěné brikety vydrží velmi dlouho hořet a během grilování se z nich line vůně dřeva. Velkým hitem jsou kokosové brikety, které dodávají jídlu, připraveném na grilu nezaměnitelnou chuť.
 

Grilování na dřevu

Pro mnohé uživatelé grilů je to klasika, která však vyžaduje zkušenost. Je důležité, počkat, až dřevo v grilu shoří natolik, že z něj zůstanou jen žhavé uhlíky. Grilování na dřevu má své výhody v tom, že než se dřevo v grilu správně rozžhaví, hostitel má čas si s hosty povídat. Vždyť grilování je společenská událost, kterou bychom si měli umět užít. Navíc dřevo dokáže velmi výrazně ovlivnit výslednou chuť jídla připravovaného na grilu.