Magazín5 hlavních chyb v péči o trávník

Krásný trávník vyžaduje správnou péči. Jaké jsou nejčastější chyby?

Krásný trávník vyžaduje správnou péči. Jaké jsou nejčastější chyby? 
 

1. Špatně vybrané osivo

Hlavní chyba, při údržbě trávníku na zahradě nastává už v době samotného nákupu. Na trhu najdete nepřeberné množství osiva a jeho odrůd. Každý druh se hodí na jiný typ trávníku. Na fotbalové hřiště nemůžete dát běžné osivo. 
 

2. Absence zavlažování

Lidé dělají častou chybu v tom, že nechávají trávu růst zcela volně. To je obrovská chyba. Trávníku se dobře daří, ale v okamžiku, kdy přijdou suché a teplé dny, je potřeba začít se zavlažováním. Tráva musí být zavlažována rovnoměrně a po celé své ploše. 
 

3. Zalévání za přímého slunce

Mnoho lidí zalévá trávník v horkých dnech za přímého slunce. Nanesená voda sluneční paprsky přitahuje a trávník může být od sluníčka spálený. Výsledkem jsou nevzhledné žluté fleky. 
 

4. Přílišné zkracování porostu 

Kvalita a vzhled trávníku je ovlivněn také jeho sekáním. Správná výška trávníku by měla být 3-4 cm. K sekání by mělo být poté, co dosáhne výšky 8 cm. V letním období nechte trávník dorůst vyšší, lépe střádá vlhkost a nehrozí spálení.
 

5. Nedostatek živin

Kromě pořádné závlahy potřebuje váš trávník také dostatek živin. Pravidelným sečením ho o živiny připravujeme, proto je potřeba je doplňovat vhodným hnojivem. První hnojení provádějte na jaře, je čas na další hnojení v létě. S výběrem hnojiva by vám měl pomoci. Řešením je také sekačka, která trávu mulčuje a poté co ji poseče ji rozhrneme po trávníku, čímž trávník přirozeně pohnojíme. 
 
Trávník vyžaduje stejnou péči jako jiné druhy rostlin v zahradě. Se správnou péči se vám odvděčí krásnou zelenou plochou.